16.01.17 Výživa

Potravinová alergie u koček

Potravinová alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na některou či více složek potravy. Podle dostupných údajů představuje zhruba 10 % ze všech výskytů alergií. Obtíže s ní související se mohou u kočky objevit v raném věku, nebo až v průběhu života. Jak takovou alergii rozpoznat a jak jí předcházet?

Poradí vám Adéla Palacká, specialistka na výživu značky Fitmin. Potravinovou alergickou reakci zpravidla způsobuje nedostatečně strávená bílkovinná složka potravy. Ta ve větším množství pronikne přes stěnu střeva a poté vyvolá alergickou reakci. „Nejčastějším potravinovým alergenem u koček je hovězí a drůbeží maso, mléko a mléčné výrobky a v neposlední řadě rybí maso. Vedle bílkovin mohou být potenciálním alergenem také například barviva, některé typy aromat a konzervačních látek,“ vysvětluje Adéla Palacká.

Projevy alergie mohou být různé, obvykle se ale vyznačují stupňujícím se svěděním, zarudnutím kůže, výskytem suchých míst a lysinek na kůži, které se objevují kolem očí, uší, v okolí pysků, slabin či tlapek. Mimo kožní projevy se mohou objevit také obtíže s trávením, jako je plynatost, průjem, zvracení, bolest v dutině břišní aj. „Alergie na krmivo si můžete všimnout ihned po podání nebo až po delší době. Proto je dobré pravidelně zvíře kontrolovat a v případě podezřelé situace/reakce nejlépe konzultovat vše s veterinářem,“ radí specialistka.

Pokud se jedná o potravinovou alergii, je důležité zkontrolovat složení krmiva a najít alergen (konkrétní druh masa, obiloviny) a ten při výběru nového krmiva eliminovat. Pro alergické jedince jsou vhodná krmiva z řady tzv. hypoalergenních diet nebo grain free krmiva, která neobsahují lepek a lze je kočkám podávat také preventivně (např. Fitmin Purity).

Vedle potravinové alergie se u koček můžeme setkat také s potravinovou nesnášenlivostí. Ta se nejčastěji projevuje trávicími obtížemi. Klasickým případem je reakce dospělé kočky na mléko – konkrétně mléčný cukr (laktózu). U dospělé kočky se po podání mléka často objeví průjem, který je způsoben nedostatečným množstvím enzymu laktázy, který je schopen štěpit mléčný cukr.