15.01.19 Život s kočkou

Lze kočku naučit nějaké triky?

Ano i ne. Některé kočky se za obzvlášť lákavý pamlsek naučí třeba aportovat míček, jiné nevidí důvod, proč by to měly dělat. Kočky jsou zkrátka osobnosti.

Miciny, které jsou ochotné naučit se různé triky, jsou v menšině. Kočky spíš od svého majitele očekávají, že je bude milovat, pravidelně krmit, starat se o ně... Berou to jako samozřejmost a nevidí důvod, proč by za to měly svého páníčka „odměňovat“ poslušností. Samozřejmě, že některé kočky jsou unikátní v tom, že je učení a vykonávání nových triků baví, ale jedná se spíš o výjimky. Pokud chcete svého kočičího miláčka naučit nové kousky, vyžaduje to soustavný trénink. Připravte si oblíbené pamlsky (za obyčejné granule by se kočka nenamáhala). Cvičte v době, kdy je kočka aktivní a stojí o vzájemnou interakci. Trénujte vždy jen tři až pět minut, protože se jinak začne nudit nebo jí přestane bavit vaše společnost. Kočku cvičením nikdy nesmíte otrávit, jinak úspěchu nedosáhnete. Buďte důslední a cvičte každý den. Trénink tři až pět minut každý den po dobu několika týdnů by měl zabrat. Jestliže cvik trénujete jen jednou týdně, nečekejte zázraky. Pro úspěšný trénink můžete využít klikr. Více si o výcviku pomocí klikru přečtěte zde

A když ani klikr nezabere? Radši to vzdejte. Některé kočky prostě provádět cviky na povel nebudou nikdy. Jsou prostě spokojené, když vy pracujete pro ně :-)

foto: publicdomainpictures.net