10.10.18 Život s kočkou

Ocucávání vlny

Některé kočky mají ve zvyku okusovat a „cumlat“ vlnu a vlněné oblečení, jako by sály mateřské mléko. Častěji se s tímto chováním setkáváme u siamek a orientálek.

Někdo toto chování vysvětluje tím, že cucání vlny je obsesivní pokus o sání. Proč to kočky dělají? Lanolin ve vlně jim voní podobně jako matčiny struky, nebo je jim prostě příjemné mít v tlamičce tkaninu. Ačkoli to není pro kočku nebezpečné, pokud tedy nerozkouše a nespolyká spoustu vlny, která by jí ucpala žaludek či střeva, může to mít neblahý vliv na vaše oblečení. Toto chování je častější u koček, které žijí výhradně v bytě, a mají tudíž menší duševní stimulaci a menší množství pohybu.

 

Jaká přijmout opatření?

Nejlepší řešení je odstranit z kočičího dosahu veškerý lákavý materiál a vlněné oblečení vždy důkladně ukládat do skříně. Kočce dejte k dispozici k okusování kočičí trávu. Rovněž je dobré zvýšit jí množství pohybu a omezit stres. Pravidelně si s ní hrajte, aby se doma nenudila. Pořiďte jí zajímavé hračky (klubíčko vlny vynechejte). Na balkón umístěte krmítko, aby mohla pozorovat ptáčky za sklem. Některé kočky jsou zase fascinovány akváriem s rybičkami. Jiné si oblíbí každodenní vycházky venku v postroji.

 

Co když kočku přistihnete při ocucávání?

Kočce musíte dát najevo, že se vám její chování nelíbí. Plašankám jemně zatlačte na nos a řekněte „ne“. Vyrovnané kočky můžete postříkat vodou z rozprašovače, nebo hlasitě tlesknout rukama. Určitě však žádnou kočku za špatné chování fyzicky netrestejte. Plácnutí nebo vytahání za kůži jen zvýší stres, v jehož důsledku bude mít neodolatelnou chuť olizovat se, nebo právě ocucávat vlnu. Na některé věci můžete využít přírodní repelent na odpuzování koček. Vůně spreje je pro kočky nepříjemná, takže se nastříkanému předmětu raději vyhnou.

Foto: publicdomainpictures.net