10.12.18 Útulky

Představení útulku: Depozitum Bastet z.s.

Na otázky odpovídá Jaroslava Šprengrová:

Představte čtenářům váš útulek. Kdy byl založen a jak funguje? Kolik v něm máte kočiček?

Naše Depozitum Bastet z.s. bylo zapsáno v květnu 2016, ale o kočičky se osobně starám už skoro 40 let. Jsme domácí depozitum v podhorském městečku v Rokytnici nad Jizerou. Společně s paní Šprengrovou (zakladatel a předsedkyně spolku) máme dalších 6 depozitářek: Ilona, ta bydlí také v Rokytnici; Lucka, která bydlí ve Vrchlabí; Ola, která bydlí v Praze a stará se o ortopedické pacienty ošetřované naším skvělým MVDr. Kamilem Schwettrem v Praze; Eva bydlí v blízkosti Dvora Králové; Jitka a Týna, které bydlí v Nové Pace kousek od naší veterinářky MVDr. Hanky Cholmatové. Paní veterinářka se stará o naše kočičky, máme u ní karanténu, kde jsou kočičky bezprostředně po příjmu hospitalizované a testované na infekční nemoci FeLV a FIV. Kočičky jsou zde také ihned odčerveny, případně dále léčeny, je-li to třeba. Po povinné karanténě je rozvážíme do šesti depozit, kde je jim poskytnuta veškerá péče a láska k tomu, aby se co nejdříve uzdravily. Později jsou též očkovány a kastrovány. Výhoda domácích depozit je ta, že s námi kočky žijí v každodenní společnosti, můžeme je tak lépe vymazlit a socializovat včetně plachých jedinců. Po rekonvalescenci, když jsou kočičky zdravé, očkované a kastrované, mohou být nabídnuty do adopce. Koček bývá tak 3-4 v každém depozitu. Mimo to máme pod patronátem ještě 5 lokalit toulavých kočiček, kterým mimo krmiva zajišťujeme veterinární péči, tj. kastraci a ošetření. Počet kočiček je plus mínus 60.

Jak probíhá u vás běžný den s kočičkami?

Vzhledem k tomu, že jsme pracující a tuto činnost vykonáváme dobrovolně, probíhá běžný den zhruba takto: ráno dostávají naši svěřenci konzervu, musí se udělat čistka jejich záchodků, případně se jim podávají léky, pracující jdou do práce, takže si doma kočičky hrají a spí podle libosti. Odpoledne se jde na na veterinu, je-li to třeba, mazlíme se, hrajeme si s nimi, opět se musí vyčistit záchůdky, k večeru dostanou zase konzervu, případně léky a jde se spát.

Z čeho jste měli v útulku v poslední době největší radost?

Doufám, že mluvím za všechny. V depozitu máme vždycky radost, když se podaří kočičce najít ten nejlepší domov!

Když se dostane zvíře k vám do útulku, za jak dlouho může být adoptováno novými majiteli?

Od přijetí do útulku až do samotné adopce to trvá v rámci týdnů, někdy měsíců. Záleží na zdravotním stavu zvířete. Ale budeme-li brát jako příklad zdravou kočku, po příjmu je testovaná na FeLV a FIV, odčervená, odblešená a odsvrabená, za minimálně týden může být naočkovaná, po 3 týdnech přeočkovaná, za 14 dnů kastrovaná. Po vyndání stehů (u samic), což bývá 10-14 dnů, může jít kočička do nového domova.

Co by měl potenciální zájemce dopředu promyslet?

Zájemce by měl dopředu promyslet to, zda chce kočku už dospělou a tedy klidnější, nebo má pevnější nervy na kotě. Také je nutné si uvědomit, že péče o kočku (jako o každé jiné zvíře) stojí určité peníze, že může onemocnět, může se zranit. Takže je třeba jí poskytnout odpovídající veterinární péči. Dále by měl přemýšlet, zda má kočku kdo krmit anebo pohlídat v době dovolených. A také to, že kočka je osobnost a kašle na pokyny typu „neškrabej to“, „nechoď po té kuchyňské lince“, „nelež na tom stole“, „to je moje jídlo, ne tvoje“ atd.

Můžete se se čtenáři podělit o nějaké zajímavé příběhy vašich nalezenců?

Příběhů, které nás zasáhnou víc než jiné, je hromada. Například v loňském roce byl na veterinu ve Vrchlabí donesený kocourek s tím, že ho našly děti zraněného a vyhublého na poli. Mladý kocourek neměl oko a měl dvakrát zlomenou pánev. Přihlásil se k němu na Facebooku dokonce majitel, který přiznal, že kotě pokopal kůň, ale podle něj se „kočka přece ze všeho vylíže sama“. Nakonec se kocourka naštěstí vzdal a my jsme mu mohli adekvátně pomoci. Léčba byla dlouhá, byl mu vyndán zbytek oka a musel být v přísném klidovém režimu, ale povedlo se a kocourek našel později svůj milující domov v bytových podmínkách u mladé slečny. Má se tam úžasně :-) Další příběh je případ šestiměsíční kočičky Medúzky (je ještě v depozitu), kterou přinesli majitelé na veterinu na vyšetření, protože se domů vrátila s velikým poraněním na hřbetě a noze. Po vyčíslení částky za léčbu by ji nebyli schopni uhradit, proto zazněl verdikt „utratit“, což naše paní veterinářka neudělala a kočka dostala po domluvě svou druhou šanci v našem depozitu. Je po operaci a má se čile k světu, je to nesmírně hodná a vděčná kočka. Bude do budoucna hledat nový domov. Každopádně za příjmem všech našich svěřenců je nějaký příběh, někdy obyčejnější, někdy smutnější, ale to nic nemění na tom, že odchod každé kočky do nového domova obrečíme.

Jakým způsobem mohou lidé pomoci?

Pomoc lze finančně na transparentní účet, ze kterého se platí především výdaje na našich veterinách, nebo účastí na aukcích na našem depozitu a samozřejmě i koupí krmiva a steliva pro naše depozitní miciny.

Více informací o depozitu Bastet najdete zde: www.depozitum-bastet.cz 

Přispějte na krmivo pejskům a kočičkám z útulků, kteří neměli v životě tolik štěstí. Na www.krmeni.cz můžete věnovat útulkům 50 Kč nebo 100 Kč (zvolený obnos můžete samozřejmě navýšit tím, že ho koupíte několikrát). Ke každému vašemu příspěvku přispěje www.krmeni.cz stejnou měrou.