11.12.18 Zdraví a nemoci

Hypertyreóza

Jedná se o endokrinní poruchu, při které štítná žláza produkuje nadbytek hormonů T4 a T3. Důsledkem zvýšené činnosti štítné žlázy je přestimulovaný, hyperaktivní metabolismus.

Štítná žláza se nachází po obou stranách průdušnice. Veterináři ji zpravidla při vyšetření kočky nemohou nahmatat. Pokud ji nahmatají, musí se štítná žláza pravidelně sledovat. Málokdy se jedná o rakovinu (1-2% hypertyreózy koček), obvykle je příčinou benigní adenom (nezhoubný nádor vzniklý ze žlázového epitelu), což nakonec vede k hypertyreóze, ale v raném stadiu ještě nemusí být funkční. Od 80. let 20. století stoupá počet diagnostikovaných případů u koček. Uvažuje se, že vyvolávajícími faktory mohou být například konzervanty v krmivech, látky uvolňující se z obalů krmiv, nadbytek jodu i možné působení účinných látek z antiparazitárních obojků atd.

Příznaky a léčba

U koček se hypertyreóza obvykle vyvine až ve středním a vyšším věku (7-12 let). Nezáleží na pohlaví kočky. Klinické projevy hypertyreózy jsou pestré a mohou imitovat množství různých onemocnění. Mezi příznaky se řadí úbytek na váze, nadměrný příjem vody, struma, častější močení a zvracení, i přes úbytek na váze má kočka větší apetit, průjem, hyperaktivita a neklid, drsná, matná a neupravená srst atd. Pokud zpozorujete varovné příznaky, navštivte s kočkou veterináře, který ji provede příslušné testy (prohmatání štítné žlázy, měření krevního tlaku a tepu, krevní testy, vyšetření moči). I když se nejedná o smrtelné onemocnění, je třeba ho léčit, aby se dále nerozvinuly životu nebezpečné vedlejší účinky onemocnění. Poraďte se s veterinářem o nejvhodnější možnosti léčby. Využívá se medikamentózní terapie, kdy se kočce orálně podávají léky (methimazol). Jedná se o nejčastěji užívanou léčbu, která je celoživotní. Další možností je chirurgický zákrok - odstranění štítné žlázy, pokud nemá medikamentózní léčba uspokojivé výsledky. Velmi efektivní je i aplikace radioaktivního jódu, ale v našich podmínkách je dosud finančně i technicky nerealizovatelná. Jako podpůrná terapie je vhodné podávání klinické diety, která musí složením odpovídat věku a problémům kočky.

Foto: pixabay.com