10.04.19 Zdraví a nemoci

Klíšťata a blechy se podceňují. Zvlášť teď na jaře.

Přestože se informací o nemocech přenášených klíšťaty nebo blechami objevuje celá řada a na trhu jsou dostupné ochranné přípravky, stále se najde mnoho chovatelů, kteří tuto základní prevenci podceňují.

Jsou malí a nenápadní, v jejich tělech ale číhají vážné nemoci. Řeč je o zákeřných parazitech, kterým po příchodu jara začnou znovu dominovat klíšťata a blechy. Mazlíčky je možné před nimi chránit, ne všichni chovatelé to ale dělají. „Nedá se to úplně paušalizovat, ale obecně si myslím, že bychom v tomto ohledu měli být obezřetnější. Jsou mezi námi lidé, kteří pro své psy a kočky dělají maximum, ale na druhou stranu se setkávám i s těmi, kteří berou péči o zvíře dost povrchně. Hodně chovatelů už si uvědomuje rizika spojená s vnitřními parazity a své mazlíčky se snaží pravidelně odčervovat. Ideálně by to mělo být čtyřikrát ročně. O poznání menší pozornost ale pořád věnují parazitům vnějším. Lidé si často myslí, že při zablešení stačí psa pouze vykoupat, a přisáté klíště odstranit,“ uvádí psí psycholog Rudolf Desenský a zdůrazňuje, že v tomto se ale lidé velice mýlí.

Nemoci přenášené klíšťaty

Lidé si mnohdy ani neuvědomují, jaké nebezpečí mohou tito nejrozšířenější paraziti představovat. Klíšťata bývají přenašeči lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy, ale šířit mohou i ehrlichiózu, anaplazmózu či babeziózu. Riziko napadení klíštětem obecným je tradičně nejvyšší v jarním období, protože majitelé psů a koček nevěnují pozornost počasí. Neví, že se klíšťata probouzí už při teplotách kolem 5 stupňů Celsia, a o ochraně svých mazlíčků začínají přemýšlet až s prvními nevítanými hosty v jejich kožichu. A někteří dokonce ani tehdy ne.

Blechy jsou také rizikem

Dalším nebezpečným parazitem jsou blechy kočičí. Právě tento druh může za většinu případů zablešení nejen koček, ale i psů a je dalším hluboce zakořeněným omylem, že blechy parazitující na kočkách se psům vyhýbají. Právě naopak, a mohou na zvířata přenášet různá virová i bakteriální onemocnění. Velké procento psů navíc trpí alergií na bleší kousnutí, která se projevuje intenzivní svědivostí v místě kousnutí. Blecha kromě toho také bývá mezihostitelem vnitřního parazita tasemnice, a přináší tak i skrytá rizika.

Prevence je základ

Výčet nemocí, které mohou ohrozit zdraví domácích mazlíčků, je dlouhý. Stresu a obavám z nákazy je ale možné předejít včasným pořízením a aplikací účinných antiparazitních přípravků. „Měli bychom si uvědomit, že je lepší nemocem předcházet, než je léčit. To platí stejně u psů jako u lidí,“ připomíná Rudolf Desenský.

Spolehlivou ochranou jsou obojky i spot ony

Osvědčeným prostředkem ochrany před vnějšími parazity psů i koček je už po léta například obojek Foresto. Oblíbený je nejen díky své až osmiměsíční době účinnosti, ale především kvůli principu, na kterém tento výrobek funguje. Jeho repelentní účinky si pochvalují jak zájmoví chovatelé, tak profesionálové. Nákaza některou z výše uvedených nemocí totiž hrozí už v momentě, kdy se parazit přisaje, nebo prokousne kůži. Variantou pro zvířata, která nejsou na obojky zvyklá, typicky třeba výstavní nebo pracovní psi či kočky, je takzvaný spot on. Jedná se o pipetu s roztokem ochranné látky, která se jednou měsíčně aplikuje mezi lopatky zvířete (dle velikosti zvířete až po kořen ocasu). Spot on Advantix je určen psům a spolehlivě odpuzuje a hubí nejen blechy a klíšťata, ale má také repelentní účinek proti komárům a působí na všenky. Kočkám pak ochranu proti blechám poskytuje pipeta Advantage. Rozhodne-li se chovatel pro využití spot onu, je důležité sáhnout po správném výrobku, protože přípravek Advantix je pro kočky toxický. To ale neznamená, že by se nedal použít v domácnostech, kde žijí pohromadě psi a kočky. Stačí Advantix aplikovat například navečer a na noc, než účinná látka dostatečně zaschne, oddělit ošetřeného psa od kočky.

Kontrola zvířete by měla být pravidlem

Pokud přece jen na svém mazlíčkovi najdete přisáté klíště, je potřeba ho co odstranit a ranku v místě přisátí vydesinfikovat. Na pravidelné prohlídky srsti by měli myslet všichni chovatelé bez ohledu na to, jak kvalitní antiparazitní přípravky používají. Stejně rychle jako v případě odstraňování klíšťat je nutné přistupovat i k likvidaci blech a jejich vývojových stádií všude tam, kde se pes nebo kočka pohybují. Po odblešení je ještě vhodné sáhnout po tabletách proti vnitřním parazitům. Napadená zvířata blechy při vykusování obvykle pozřou, a protože blecha je mezihostitelem tasemnice, hrozí riziko nákazy. Je proto vždy lepší riziko nákazy měchovci, tenkohlavci i škrkavkami preventivně eliminovat.