18.06.18 Život s kočkou

8 rad, jak si vybudovat důvěrný vztah s nedůvěřivou kočkou

Přinesli jste si domů novou kočičku? Pokud je bázlivější povahy, dejte jí čas, aby si na vás zvykla. Mazlení „na sílu“ se nevyplácí.

1. Buďte trpěliví, když zpozorujete, že se kočka bojí. Dopřejte ji dostatek času na aklimatizaci. První dny v novém domově by se měl o kočku starat jen jeden člověk. Ostatní členové rodiny si ke kočce navážou vztah postupně, až se „rozkouká“.

2. Vyhněte se používání výrazných parfémů či vody po holení. Kočky totiž své lidi rozeznávají podle individuálního pachu. Ostrá vůně by je mohla zpočátku odradit od bližšího kontaktu.

3. Na kočku promlouvejte klidným hlasem. Vyvarujte se křiku, protože neklid a stres se jednoduše přenese i na kočku.

4. Nerušte kočku během spánku, při jídle a když vykonává potřebu na toaletě. Mluvte na ni ve chvíli, kdy je bdělá, vyrovnaná a pozorná. Mluvte na kočku ideálně na úrovni očí, ale nedívejte se jí přímo do nich. Přímý pohled do očí je pro kočky nepříjemný.

5. Kočce nabízejte pamlsky z ruky, stále si však zachovávejte dostup, pokud se cítí nejistě. Při hrách nebo hlazení si raději poklekněte. Výška stojícího člověka může vyvolávat strach (zejména u koťat).

6. Na kočku nenaléhejte, jestliže vaše první pokusy o sblížení odmítá. Chovejte se vyrovnaně, abyste v ní probudili důvěru.

7. Vybízejte ji ke hře, pokud ale nejeví zájem, počkejte až za vámi přijde sama.

8. Hlaďte ji na místech po těle, kde je to pro kočku příjemné. Vyvarujte se mazlení a tisknutí, které je kočce nepříjemné.

Kde jsou nejoblíbenější místa pro hlazení se dočtete zde.

Foto: www.maxpixel.net