01.03.19 Život s kočkou

Jak připravit kočku na příchod miminka

Příchod miminka se kvapem blíží. Ale co na to vaše kočka? Připravili jste svou čtyřnohou společnici na nového člena rodiny? Víte, že podcenění situace může způsobit problémy v seznámení a klidném soužití? Následující řádky vám nepochybně pomohou.

Zdravá kočka, zdravé miminko

Pud šelmy kočku často vyžene na nejrůznější místa. Při lovu a styku s jinými zvířaty venku může tedy snadno chytit parazity, jimiž nakazí jak nastávající matku, tak její plod. Z toho důvodu se zaměřte na očkování a odčervovací kúru svého mazlíčka.

Postavte základy dobrým vztahům

Zvířeti slovy cokoliv vysvětlíte těžko, natož nezbytná opatření, která s příchodem miminka nastanou. Aby se kočce novým podmínkám lépe přivykalo, začněte s postupnými změnami dostatečně dlouho před narozením. Mazlíček by si neměl vytvořit asociaci, že dítě může za nepříjemné novinky jako například omezený přístup do ložnice či změny v uspořádání domácnosti. Vztah kočky a novorozence by se tím snadno narušil, vznikla by rivalita či přímo nevraživost, což si jistě nepřejete.

Přípravu můžete zahájit rovněž prostřednictvím pachové stopy. Začnete si natírat ruce dětským olejíčkem či krémem, který plánujete používat také na ratolest. Kočce se nová vůně vryje do paměti, takže potom nemusí vnímat miminko jako vetřelce.

Soužití kočky a miminka

Jakmile si miminko přivezete domů, dopřejte kočce čas, aby se s nováčkem v domě seznámila, očichala si jej. Komunikujte se zvířetem mírně. Pokud se bude snažit dobývat na dítě, odežeňte ji se vší něžností. V žádném případě na ni nekřičte nebo ji prudce neodstrkujte. Naopak jí dávejte najevo, že ji máte pořád rádi. Věnujte se hře i mazlení. Jestliže se k vám během těchto chvil připojí i miminko, kočka si příjemné chvíle spojí také s ním. Jistě si nenaběhnete, když kočku uplatíte lahodnou kočičí kapsičkou nebo oblíbenými granulemi.

Zpozorněte, pokud…

Přestože vše uděláte správně, přesto může příchod dítěte kočce způsobit stres. Jak poznáte, že se zvíře cítí nepříjemně? Žárlivost kočky se projevuje několika způsoby. Mazlíček se nemusí hned chovat agresivně. Nejprve se snaží vás upozornit například nadměrným olizováním, škrábáním či ubližováním sobě samé. Také lze zaznamenat náhlý nástup ‚‚pubertálního‘‘ chování, neposlušnost nebo odtažitost. V takovém případě zvažte konzultaci s odborníkem.