20.02.19 Život s kočkou

Kočičí moč

Kočičí moč od té psí neomylně rozpoznáte podle čichu, protože více páchne. Kočky totiž mají moč mnohem koncentrovanější.

Koncentrace moči je založená na specifické hmotnosti, kterou se měří hustota tekutiny. Psi na rozdíl od koček mají mnohem řidší moč, a proto je méně cítit. Je totiž více zředěná, takže má i světlejší barvu. Je to dáno původem koček. Kočky pocházejí z pouště, proto je jejich moč zhuštěnější. Lze to pozorovat i na jejich orgánech, mají totiž dlouhé Henleovy kličky, což je část ledvin odpovídající za filtraci a zhušťování moči. Proto taky kočky méně pijí. Vstřebávají z moči velké množství vody a tím si zajišťují dostatečnou hydrataci organismu. Kočičí moč je kvůli tomu silně aromatická.

Kameny

Výhodou je, že pro bakterie je těžší uchytit se v močovém měchýři, když je plný koncentrované tekutiny. Naopak nevýhodou je, že kočka může trpět na močové kameny. Čím je moč hustší, tím koncentrovanější jsou krystaly v ní, až může vzniknout močový kámen.

Kocouři jsou cítit víc

U nekastrovaných kocourů páchne moč ještě víc, je to kvůli přítomnosti testosteronu. Problémům se značkováním a páchnoucím obydlí lze předejít kastrací.

Změny konzultujte s veterinářem

Jestliže si všimnete, že má kočka více zředěnou moč než obvykle, je méně cítit a ze záchoda vybíráte větší hrudky steliva, raději se poraďte s veterinářem. Může se jednat o příznak onemocnění (ledvin, štítné žlázy, cukrovku atd.)

Zdroj: Justine A. Leeová, Tohle je kočičí svět... Vy v něm pouze žijete, Práh, 2010

foto: maxpixel.net