13.11.18 Život s kočkou

Kocouří značkování

Pro volně žijící kocoury je to zcela přirozené chování, problém nastává u zvířat, která žijí doma a páchnoucí močí obtěžují své okolí.

Kocouři značkují tak, že nacouvají ke svislému předmětu (skříň, zeď, strom...), zatřesou ocasem a vypustí koncentrovanou moč, která je typická čpícím zápachem. Ten se objevuje asi v půl roce věku a souvisí s pohlavním dospíváním. Uvádí se, že kastrací se zápach rapidně sníží (asi o 80 %). Kocouři pomocí značkování zanechávají svůj „podpis“ a sdělují tak ostatním, že tohle je jejich území, jejich majetek. Ačkoli je toto chování typické pro nekastrované kocoury, občas ho můžeme pozorovat i u kastrovaných jedinců a dokonce i u koček.

Po kastraci většinou vymizí

Pachové značky jsou ve výšce nosu a mají za úkol informovat ostatní, o koho se jedná a jestli je zvíře připraveno na páření. Sexuální značkování skončí ve většině případů po kastraci (zmizí asi u 90 % kocourů). Kastrovaní kocouři, kteří žijí doma, zpravidla značkují z etologických důvodů. Jaké to jsou? Může to být například agrese mezi více zvířaty v jedné domácnosti, příchod nové kočky, stěhování, rekonstrukce ale i nové vymalování domácnosti, pozorování cizích kocourů za oknem, pach cizích kocourů na botách či oděvu majitele, špatně uklizený kočičí záchod, malý počet záchodů na více koček atd.

Co dělat?

Nikdy zvíře fyzicky netrestejte, tím byste ho jen vystresovali a mohl by nastat opačný efekt. Vedle míst, která kocour označil svou močí (dá se zjistit pomocí UV lampy), umístěte další kočičí toaletu. Na odstranění zápachu nepoužívejte žádný výrazný čistící prostředek, jako je třeba Savo, tím byste mohli značkování ještě víc podpořit. Spíš zvolte nějaký ekologický odstraňovač pachu. Na svislá označkovaná místa přidělejte dočasně igelit, aby moč stékala do záchodu se stelivem. Igelit vám jednoduše ochrání stěny nebo nábytek a přiměje kočku, že je lepší používat toaletu. Snažte se udržovat kočičí WC co nejčistší, používejte přírodní hrudkující stelivo, které je nasypané do výše nejméně 5 cm. Okraj toalety můžete potřít kapkou eukalyptového oleje, který má močopudné účinky. Nabídněte kočce větší množství toalet na více místech. Jestliže kocour pozoruje kocoury za oknem, zakryjte mu výhled, aby na ně neviděl. Pohled na cizí kocoury, ale stejně tak i jejich pach, může vyvolat majetnické pudy. Váš kocour si možná myslí, že mu ten cizí vetřelec chce jeho území zabrat a on se přece nechce s nikým dělit. Pomoci může i Feliway, což jsou volně prodejné produkty s kočičím feromonem. Odpařovač nebo sprej může přispět k větší spokojenosti. Když žádné opatření nepomůže, poraďte se s odborníky na kočičí chování, kteří nejlépe posoudí vaši situaci a navrhnou optimální řešení.

Zdroj: Justine A. Leeová, Tohle je kočičí svět... Vy v něm pouze žijete, Práh, 2010

Foto: maxpixel.net