22.05.18 Život s kočkou

Pozor na otevřené ventilačky!

Majitelé koček by neměli nechávat nezajištěné otevřené ventilace na oknech. Pro kočky totiž představují smrtelné nebezpečí. Veterináři bohužel stále řeší případy zranění způsobené uvíznutím a skřípnutím kočky, která se chtěla dostat pootevřeným oknem ven.

Co je syndrom sklápěcího okna?

Pod tímto označením se skrývá soubor zranění, která vznikají v důsledku toho, že kočka se snažila uniknout ventilačkou a zapadla do mezery. Zvíře se pak zoufale snaží vyprostit a skřípne se ještě víc. Mohou se objevit zhmožděniny, zlomeniny, ale i poškození vnitřních orgánů. Tím, že je kočka skřípnutá, sníží se jí krevní průtok do zadní části těla a v důsledku zhmoždění tkání, ale i změn v toku krve, dochází k tvorbě krevních sraženin. Ty blokují krevní cesty, navíc sraženina může putovat krevním řečištěm a může dojít k následnému ucpání některé cévy. Častá je plicní tromboembolie. Kvůli špatnému krevnímu zásobení dochází k postupnému odumírání tkání v skřípnuté části těla. Trpí nejvíce nervstvo. Závažnost zranění závisí samozřejmě na tom, jak dlouho byla kočka ve ventilačce uvězněná. Zvíře může vyváznout bez jakýchkoli následků, ale může mít i následky trvalé (neurologické poruchy, mechanické poruchy pohybu). Často tyto případy končí tragicky, tedy uhynutím kočky.

Co dělat?
Pokud zjistíte, že vaše kočka uvízla, ihned ji vyprosťte z okna a jeďte s ní k veterináři! Důležitá je však prevence. Nikdy nenechávejte otevřené ventilačky na oknech, když je kočka sama doma. Tragédie se může odehrát i v noci, když spíte, proto mějte okna zabezpečená. Prodávají se speciální ochranné mřížky výklopných oken (např. od firmy Trixie). Nejsou drahé, stojí okolo 100 Kč. Ochranná mřížka zakryje nebezpečnou štěrbinu a zamezí tak skřípnutí nebo vypadnutí kočky. Je možno ji našroubovat nebo nalepit na okno. Jednoduchou pomůckou je také umělohmotná pojistka na okno, kterou snadno přiděláte a můžete tak regulovat šířku otevření okna.

Pokud jste kolemjdoucí, který vidí, že je v okně domu skřípnutá kočka a majitel na zvonění nereaguje, volejte hasiče.

Mnoho lidí si nebezpečí neuvědomuje

O smutnou zkušenost se podělila paní Ivana: „Naše kočička Týnička se oběsila (přiskřípla) do ventilačky v rozestavěném domku, který máme na zahradě. Ráno ji tam našel manžel, ale už jí nebylo pomoci. Byla tam zřejmě celou noc, věděla totiž, že tam hnízdí pták a létá ventilačkou tam a zpět. Nechápeme, jak mohla skočit na balkon do prvního patra a následně se pokoušet proskočit ventilačkou. Bohužel tam pak uvízla. Okno je plastové, takže neměla vůbec šanci se o něco zapřít. I když bojovala statečně - bylo vyrvané celé těsnění a okno poškrábané. Když ji manžel našel, ještě žila a mňoukala, ale zadní část těla už měla studenou a ztuhlou. Když ji vyndal, žila ještě asi půl hodiny, než úplně skonala. Musela se strašně trápit! O nebezpečí otevřených ventilaček jsem neměla ani tušení, a to mám kočky již 20 let. Bohužel je to prý docela častá nehoda, proto bych chtěla tímto varovat všechny majitele koček. I když vaše kočka o otevřené okno nejeví zájem, nikdy nevíte, co se může stát.“