17.12.18 Život s kočkou

Proč kočky útočí na kotníky?

Obzvlášť bytoví „jedináčci“ se doma často nudí, takže si vymýšlejí zábavu, kde to jen jde. Tím, že na vás skočí a kousnou vás do nohou, na sto procent upoutají vaši pozornost. A to je jejich cílem.

„Když mi bylo 11 let, dostala jsem perskou kočku. Vzpomínám si, že její oblíbenou zábavou bylo útočit mi na nohy. Každý večer, když jsem procházela z koupelny naší úzkou chodbou, už na mě číhala. A pak vyrazila a skákala mi na kotníky a zakusovala se. Myslím, že se jí líbilo, jak u toho ječím a utíkám. Nikdy jsem jí to neodnaučila. Naštěstí to dělala jen večer, když jsem procházela v noční košili a měla holé nohy,“ vypráví čtenářka Linda. Kočky jsou zkrátka predátoři a honičku a lov považují za zábavu. Bytové kočky se tímto způsobem snaží přimět vás ke hře.

Náprava

Prvním krokem je zajistit, aby vaše kočka měla dostatek pohybu. Zkuste si s ní hrát každý den alespoň 15 minut. Házejte jí plyšové myšky, použijte laserové ukazovátko nebo kočičí mávátko. Snažte se kočce zajistit nové podněty, aby vybila přebytečnou energii. Můžete jí brát na procházky ven v postroji, jestliže se jí to bude líbit. Vymyslete různé skrýše, kam schováte pamlsky, aby je vaše čtyřnohá kamarádka musela najít a „vyšťourat“. Výborné jsou i různé interaktivní hračky.

Trestat?

S kočkou se nikdy neperte rukama ani nohama. Ke hře používejte hračky. Pokud jsou útoky na vaše nohy agresivní, použijte dětskou stříkací pistolku nebo rozprašovač na kytky a jednoduše kočku postříkejte vodou, když na vás skočí. Při napadení vyslovte jasné „ne“. Kočka si musí spojit nepříjemný zážitek (postříkání vodou) s útokem na vaše nohy. Rozhodně nemá cenu trestat ji až po činu.

Ve dvou se to lépe táhne?

Je vaše kočka společenská a má ráda jiné kočky? Možná by pomohlo, kdybyste jí pořídili kočičího společníka. Ale samozřejmě zohledněte její povahu. Některé kočky jsou individualistky a pořízením druhého zvířete byste je spíš potrestali, než zabavili.

Foto: pixnio.com