30.05.18 Život s kočkou

Tohle jíst fakt nebudu!

Vybíravost v jídle je u některých koček přímo pověstná. Když jim krmivo není po chuti a rozhodnou se, že pozřít ho je pod jejich úroveň, dají to jasně najevo. Jaký je jejich obvyklý způsob?

Krátce ke krmivu přičichnou a s krkem nataženým dopředu zůstanou klidně stát po dobu několika sekund, jakoby se rozhodovaly, co s tím udělají. Pak se otočí, že tohle tedy opravdu ne. Při odchodu většinou ještě hrábnou zadní nohou, čímž se vám snaží dát najevo, že takové jídlo považují téměř za drzost.

 

V jídle bývají konzervativní

Samozřejmě ne všechny kočky jsou v jídle vybíravé, ale některé mají tak mlsný jazýček, že se jejich majitel musí obrnit trpělivostí. Když najde krmivo, které kočce dlouhodobě chutná, může to považovat za výhru. A pokud je plnohodnotné a kvalitní, nevyplatí se moc experimentovat. Změnu krmiva kočky většinou akceptují jen nerady.

 

Požitkářské rituály

Psi se většinou na jídlo vrhají, ale kočky jsou jiné, mají své rituály. Nejprve si krmivo očichají, pak si dávají na čas a pozřou jen pár soust, mezitím se trochu projdou, zase si trošku zobnou a nakonec v mističce pár soust nechají. Málokdy najdete úplně prázdný talířek. To už musí být opravdu pochoutka.

 

Nejraději mají čerstvé krmivo

A co zbytky z předchozího dne? S těmi u nich většinou moc nepochodíte. Některé kočky to považují téměř za osobní urážku, podobně jako špinavé mističky.

 

Zdroj: Gerd Ludwig, Kočičí řeč, Euromedia, edice Esence, 2017
Foto: maxpixel.net